Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een concept-wetsvoorstel gepubliceerd tot herziening van het beslag- en executierecht. Het wetsvoorstel voert o.a. een beslagvrij bedrag in bij beslag op een bankrekening. Ook wordt het beslagverbod op roerende zaken, zoals inboedel, gemoderniseerd.

Het voorstel is gepubliceerd op internetconsultatie.nl. Einddatum voor de reacties is 20 juli 2018. 

Het concept-wetsvoorstel regelt dat er een beslagvrij bedrag bij beslag op een bankrekening wordt ingevoerd. Ook wordt het beslagverbod op roerende zaken, niet registergoederen, gemoderniseerd.

Bij een derdenbeslag wordt de termijn verkort waarbinnen de betrokken derde (bijvoorbeeld de werkgever) moet verklaren wat door het beslag is getroffen. Verder is het op dit moment vereist dat een aankondiging van de verkoop van het beslagene in een dagblad wordt gepubliceerd. Dit wordt vervangen door een aankondiging via een algemeen toegankelijke website. Ten slotte regelt dit concept-wetsvoorstel dat in de wet wordt verankerd dat beslag en executie achterwege dienen te blijven als redelijkerwijs voorzienbaar is dat de kosten de baten overstijgen.

Belang voor de praktijk

Wordt er beslag gelegd op het loon of uitkering van de schuldenaar dan dient er altijd een bepaald bedrag ter vrije beschikking van de schuldenaar te blijven, de zogeheten ‘beslagvrije voet’. De regeling voor de beslagvrije voet zal worden gewijzigd door de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. Deze wet voert een vereenvoudigd model in voor de berekening van de beslagvrije voet en brengt wijzigingen in het proces van beslaglegging aan, waardoor beslag leggende partijen beter van elkaars incassoactiviteiten op de hoogte kunnen zijn.

Het nu gepubliceerde concept-wetsvoorstel regelt dat er een met de beslagvrije voet bij een beslag op inkomen vergelijkbare regeling wordt ingevoerd voor bankbeslag (het beslagvrije bedrag genoemd), zowel voor conservatoir- als executoriaal bankbeslag. De regeling moet voorkomen dat de regeling van de beslagvrije voet wordt doorkruist doordat er beslag wordt gelegd op de bankrekening van de schuldenaar (bijvoorbeeld net nadat daarop het inkomen is gestort) in plaats van op het loon of de uitkering zelf, puur om beslagvrije voet te omzeilen.

In de concept-Memorie van Toelichting staat een duidelijke uitleg over hoe het huidige beslag- en executierecht is vormgegeven. Een aanrader voor degene die zich hier altijd al in heeft willen verdiepen. Onder meer schuldeisers, schuldenaren, (gerechts)deurwaarders en derde-beslagenen (zoals banken en werkgevers) worden door het voorstel geraakt.

Bron: Fiscaal Juridisch Adviesbureau Nationale Nederlanden

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

3

Gerelateerde artikelen