Op 30 oktober 2018 heeft de Belastingdienst de nodige wijzigingen doorgevoerd in de onlineversie van het Handboek Loonheffingen 2018. De wijzigingen zien op paragraaf 16 over bijzondere arbeidsrelaties van het handboek. Zo is onder 'gebruikelijkloonregeling' informatie toegevoegd over deeltijdsituaties, startende ondernemingen en ondernemingen die verlies lijden.

In deeltijdsituaties mag het gebruikelijk loon niet automatisch op een lager bedrag worden vastgesteld dan € 45.000. Dit is nu uitdrukkelijk aangegeven in het handboek. Ook in deeltijdsituaties moet aannemelijk worden gemaakt dat een evenredig deel van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking of het loon van de meestverdienende werknemer lager is dan € 45.000.

Startende onderneming

In het handboek is nu ook aangegeven dat startende ondernemingen die geen start-up zijn, toch tijdelijk van een lager loon mogen uitgaan als het gebruikelijk loon door het opstarten van de onderneming nog niet te betalen is. Dit kan maximaal drie jaar. Daarbij mag het loon niet lager zijn dan het wettelijk minimumloon dat past bij het aantal uren dat de aanmerkelijkbelanghouder werkt.

Verlieslijdende onderneming

Als de onderneming zoveel verlies lijdt dat de continuïteit in gevaar komt, mag het loon onder voorwaarden eveneens lager worden vastgesteld dan het gebruikelijk loon.

Wijzigingen

De wijzigingen van het vierde kwartaal in het Handboek Loonheffingen 2018 zijn aangegeven onder versiebeheer in de online versie van het handboek. In de te downloaden versie van het handboek zijn deze wijzigingen nog niet doorgevoerd.

Bron: Fiscaal+

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting

5

Gerelateerde artikelen