Gerelateerde artikelen
Nota naar aanleiding van het verslag wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen
Minister Heinen van Financiën stuurt de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen naar de Eerste Kamer. Dit wetsvoorstel voorziet in een verbod op contante betalingen voor goederen in en vanuit Nederland vanaf € 3000.
Inspecteur maakt winstcorrecties bij caravanexploitant aannemelijk (art. 81 lid 1 Wet RO)
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat X BV niet aannemelijk maakt dat de ontbrekende caravans zijn gestolen. Elk bewijs van diefstal, zoals onder andere de aangifte daarvan, ontbreekt. Het is dan aannemelijk dat de caravans zijn verkocht. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Europese Rekenkamer ziet taak voor commissie om belastingontwijking strenger aan te pakken
Ondanks de beperkte bevoegdheden van de Europese Commissie op het gebied van de directe belastingen, vindt de Europese Rekenkamer (ERK) dat de commissie meer moet doen om belastingontwijking door bedrijven tegen te gaan. De rekenkamer denkt onder meer aan de ontwikkeling van specifieke richtsnoeren voor de EU-landen zodat deze één front kunnen vormen tegen schadelijke belastingpraktijken. Ook moet de commissie ervoor zorgen dat er snel een gemeenschappelijk systeem voor prestatiemonitoring wordt ingevoerd. Dat is de conclusie van een verslag van de ERK die onderzocht hoe drie EU-richtlijnen in de periode 2019-2023 zijn toegepast in Ierland, Cyprus, Luxemburg, Malta en Nederland.
Belastingdienst stuurt brieven aan vbi's, fgr's en cv's
Vanaf 1 januari 2025 hebben de wetten Aanpassing fonds voor gemene rekening en vrijgestelde beleggingsinstelling en Fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen gevolgen voor de belastingplicht van bepaalde Nederlandse en buitenlandse rechtsvormen. Om te wijzen op de gevolgen heeft de Belastingdienst op 30 november 2024 brieven gestuurd met uitleg.
Nota naar aanleiding van verslag Overige fiscale maatregelen 2025
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Van Oostenbruggen gaat in op vragen over de samenloop van onderworpenheidstoetsen in de vennootschapsbelasting en Pijler 2, de voorgestelde aanpassing van de objectvrijstelling bij de buiten beschouwing blijvende vaste inrichting en de invoering van GAAR uit ATAD1 in de vennootschapsbelasting.
Zuiveringsheffing waterschappen discrimineert volgens A-G tweepersoonshuishoudens
Advocaat-generaal Wattel is van mening dat het systeem van zuiveringsheffing wel degelijk een niet te rechtvaardigen discriminatie van tweepersoonshuishoudens met zich meebrengt. Gelet op het geringe financiële belang (circa € 58 per jaar) ziet de A-G echter geen reden voor de rechter om in te grijpen.
Splitsing gebroken boekjaar 2024-2025 mogelijk op grond van hardheidsclausule
De Staatssecretaris van Financiën keurt met toepassing van de hardheidsclausule goed, voor zover nodig, dat X BV haar jaar als bedoeld in art. 7 lid 2 Wet VPB 1969, voor 2024-2025 mag splitsen volgens art. XIV van het Eindejaarsbesluit 2023 (V-N 2024/4.2.2), zonder een overeenkomstige wijziging van het statutair vastgestelde boekjaar.
Kennisgroepstandpunt: certificaten van participaties in open CV kwalificeren ook voor aandelenfusiefaciliteit
Als certificaathouders het volledige economische belang houden bij de participaties in een open CV worden zij aangemerkt als direct aandeelhouder en kunnen zij gebruikmaken van de aandelenfusiefaciliteit van art. XII van de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen (WFKR). Dat staat in een standpunt van de Kennisgroep aanmerkelijk belang.