Een nieuw rapport van de OESO signaleert een groei van het aantal particuliere filantropische stichtingen in de wereld die dankzij fiscale faciliteiten een onevenredig grote invloed krijgen op de besteding van het publieke geld in hun land. Bovendien weten de zeer vermogende particulieren die achter deze stichtingen zitten op deze manier hun persoonlijke belastingverplichtingen aanzienlijk te minimaliseren.

Het rapport 'Taxation and Philanthropy' analyseert de fiscale behandeling van goededoelenorganisaties en van donaties aan goede doelen in 40 landen over de hele wereld. De onderzoekers van het Centrum van Filantropie in Genève wijzen op de aanzienlijke economische impact van de goededoelenindustrie. Deze non-profitsector vertegenwoordigt in veel landen maar liefst 5% van het bbp.

Het rapport bevat beleidsopties voor landen die hun fiscale faciliteiten voor goede doelen effectiever en rechtvaardiger willen opzetten. Een van deze aanbevelingen adviseert om de fiscale transparantie van goede doelen te vergroten en ervoor te zorgen dat de belastingvoordelen voor filantropische instellingen niet worden misbruikt voor belastingontwijking en -ontduiking.

Bovendien signaleren de onderzoekers dat veel wet- en regelgeving rond goede doelen en giftenaftrek te complex zijn waardoor donoren met een laag inkomen en kleinere filantropische entiteiten onvoldoende profiteren van de fiscale faciliteiten. Een andere aanbeveling is om de omvang van de belastingvrijstellingen voor commerciële inkomsten van goede doelen te beperken om zo concurrentievervalsing te voorkomen in een markt waar ook bedrijven actief zijn met een winstoogmerk.

Het rapport is te downloaden op de website van de OESO.

Bron: OESO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting, Internationaal belastingrecht

5

Gerelateerde artikelen