De rechtspraak komt niet alleen in het gedrang door een tekort aan rechters. Ook de toegenomen complexiteit van rechtszaken, ‘knellende wetgeving’, het vele papierwerk van advocaten, en het systeem in het belastingrecht dragen daaraan bij. Dat blijkt uit gesprekken die NRC voerde met twaalf rechters van alle elf Nederlandse arrondissementen, met uiteenlopende achtergronden en specialisaties.
Extra geld om meer rechters aan te nemen gaat de problemen op korte termijn niet oplossen. Andere innovatieve oplossingen om rechtszaken sneller te laten verlopen, vinden moeizaam navolging vanwege de onafhankelijkheid van de rechters.
Er zijn te weinig rechters om het toenemende werk te verrichten. Bij eenvoudige bestuursrechtszaken over toeslagen of uitkeringen haalt de rechtspraak slechts in 9 procent van de gevallen de eigen norm van op tijd uitspraak doen. Het langlopende project Tijdige Rechtspraak - met als hoofddoel een significante verbetering van de duur tussen het aanbrengen van een rechtszaak en de uitspraak in 2023 - dreigt daarmee te mislukken.
In de krant komt de Brabantse belastingrechter Linda van Schaik aan het woord. Zij ziet de gevolgen van het rechtertekort elke dag. Om de jaarlijks duizenden belastingzaken te behandelen zouden er acht tot negen rechters moeten zijn, in werkelijkheid telt Rechtbank Zeeland-West-Brabant vijf belastingsrechters. Het gevolg is dat de doorlooptijd bij belastingzaken nu gemiddeld twee jaar is. "Dat is veel te lang. We kunnen mensen niet zo lang laten wachten op een uitspraak."
Bron: NRC