Zorgkoepels, waaronder die van huisartsen (LHV), tandartsen (KNMT) en medisch specialisten (FMS), zien niks in de nieuwe renseigneringsverplichting waarbij zorgpraktijken gegevens moeten melden aan de fiscus van niet-ondernemers en niet-werknemers aan wie bedragen zijn uitbetaald, de zogenoemde UBD-verplichting.

De koepels vinden de maatregel, uit het Belastingplan 2022, een onnodige lastenverzwaring die disproportioneel uitwerkt. Verder vragen ze zich af of de maatregel niet strijdig is met de privacywetgeving. Ze hebben bij de Autoriteit Persoonsgegevens een verzoek neergelegd om 'een nieuwe afweging te maken over deze verplichting'.

De UBD-verplichting geldt voor een administratieplichtige, in de medische sector bijvoorbeeld een zorgpraktijk, wanneer deze bedragen betaalt aan externe professionals die niet in dienstbetrekking zijn, zoals praktijkmedewerkers of waarnemers die zonder btw factureren vanwege de medische vrijstelling. De zorgpraktijk moet dan vóór 1-2-2023 op eigen initiatief aan de verplichting voldoen om gegevens van de betreffende personen over het boekjaar 2022 via het gegevensportaal of Digipoort van de Belastingdienst aan te leveren.

De oude regeling stond ook wel bekend als 'de IB47-regeling'. Vóór 2022 moest de Belastingdienst administratieplichtigen actief vragen (uitnodigen) om de gegevens voor een bepaald jaar aan te leveren. Met ingang van 2022 moeten inhoudingsplichtigen en collectieve beheersorganisaties verplicht en op eigen initiatief die gegevens aanleveren, dus zonder expliciete uitnodiging van de Belastingdienst.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Omzetbelasting

22

Gerelateerde artikelen