Het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en de hervatting van de handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst volgend jaar leidt tot veel onrust onder zelfstandigen. De zelfstandigendiscussie wordt te vaak gevoerd op basis van foute aannames, vindt NBBU-directeur Marco Bastian. In aanloop naar de behandeling van de zzp-conceptwet liet de uitzendkoepel daarom uitzoeken hoe het echt zit, meldt het FD. "We veroorzaken in een krappe arbeidsmarkt straks weer onnodig gedoe."

Krachtens de nieuwe conceptwet-zzp kunnen drie à vier op de tien zelfstandigen straks aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij hun opdrachtgever. Het percentage dat zegt gedwongen zijn eigen arbeid op freelancebasis aan te bieden ligt echter vele malen lager.

Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Seor in opdracht van uitzendkoepel NBBU, die veel leden heeft die zzp'ers bemiddelen, zo meldt de krant. Het aan de Erasmus Universiteit gelieerd bureau rekende opgehaalde loongegevens uit 2018 om naar 2023-prijzen om te komen tot uurtarieven per sector. Voor 30 procent tot 40 procent van de zzp'ers met zakelijke opdrachtgevers valt die lager uit dan de ruime 32 euro per uur die de nieuwe wet als grens hanteert. Dat betekent dat zij het voordeel van de twijfel krijgen als ze de status van werknemer opeisen. Aan de opdrachtgever om het tegendeel te bewijzen.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Inkomstenbelasting

808

Gerelateerde artikelen