Michiel Spanjers ergert zich aan de aftrek zorgkosten en andere fiscale doolhofjes.

De Belastingtelefoon krijgt van de Consumentenbond een onvoldoende. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers vragen vaak onjuist beantwoorden. De slechtst beantwoorde vraag ging over de onmogelijkheid om voorgeschreven medicijnen af te trekken als deze uit het eigen risico zijn betaald.
 
Mij verbaast het niet dat deze aftrek zorgkosten er zo beroerd vanaf komt. Sterker, het verwondert mij eerder dat er kennelijk nog enkele medewerkers bij de Belastingdienst zijn die al telefonerend de uitgang in dit fiscale doolhof wèl weten te vinden. De aftrek zorgkosten vloeit voort uit het goedbedoelde idee om mensen die zorgkosten hebben compensatie te bieden. Het is echter een vergissing om dit via lagere belastingen te realiseren. Beleidsmatige motieven om de aftrekpost zorgkosten budgettair binnen de perken te houden, te richten op specifieke kosten en bepaalde groepen meer te bevoordelen, hebben namelijk geleid tot een uiterst complexe aangelegenheid. Het begint al met een ontiegelijk geneuzel wat er allemaal wel en wat niet onder de aftrekpost valt. Als de zorgkosten eenmaal in kaart zijn gebracht, geldt voor een deel van deze kosten, afhankelijk van de leeftijd van belastingplichtige èn het gezamenlijke inkomen, een bonus in de vorm van een verhoging met 40% of 113%. Bovendien is er ook nog een drempelbedrag, hoewel ‘bedrag' een te simpele benaming is. Het is een progressieve drempel van 1,65% oplopend naar 5,75%. En bij fiscale partners volgt dan nog de onderlinge verdeling, waar de aftrek zorgkosten ook onder valt. Het vereist diepere inzichten om daarbij maximaal te profiteren van de tariefschijven, van de doorwerking naar de inkomensafhankelijke kortingen en, niet zelden, van de aanslaggrens van € 45 waaronder te betalen bedragen niet worden geïnd. Zelfs het aangifteprogramma krijgt de optimale verdeling niet automatisch uitgerekend. Dus moeten belastingplichtigen deze fiscale sudoku voor gevorderden zelf maar zien op te lossen. Dat veel mensen zichzelf hier uit onwetendheid of onkunde benadelen, is niet alleen een ergernis maar bovenal een trieste constatering.
 
Helaas is de aftrek zorgkosten niet de enige fiscale regeling waarbinnen mensen het spoor bijster raken. Ontmanteling van dergelijke fiscale doolhofjes moet bij een aanstaande belastingherziening de hoogste prioriteit krijgen. Wie niet meer kan verdwalen, heeft immers ook geen reden de fiscale noodlijn te bellen.

Informatiesoort: Fiscale ergernissen

Rubriek: Inkomstenbelasting

2

Gerelateerde artikelen