Eind december, in de laatste parlementaire week voor het Kerstreces, vergaderde de commissie Financiën in de Tweede Kamer voor het eerst in haar nieuwe samenstelling. Deze allereerste procedurevergadering na de verkiezingen was om drie redenen interessant.

Allereerst was het een eerste kennismaking met de nieuwe woordvoerders. Daarnaast werd er – wederom – gesproken over het al dan niet controversieel verklaren van onderwerpen. Tot slot besprak de commissie de inhoudelijke agenda voor de komende periode. Terwijl de nieuwe Kamerleden nog enigszins moesten wennen, probeerden de meer ervaren woordvoerders snel meters te maken op een aantal fiscaal-politieke dossiers.

In de commissie Financiën zien we een aantal nieuwe Kamerleden optreden op de fiscale dossiers: Elmar Vlottes (PVV), Wendy van Eijk-Nagel (VVD) en Henk Vermeer (BBB). Ook op het toeslagendossier zullen we twee nieuwe Kamerleden zien optreden: Luc Stultiens (GL-PvdA) en Marijke Synhaeve (D66). De overige fiscale woordvoerders hebben zich de afgelopen periode al beziggehouden met belastingen: Maatoug (GL-PvdA); Idsinga (NSC, voorheen VVD); Sneller (D66); Van Dijk (CDA); Stoffer (SGP) en Grinwis (CU). Dit alles zorgt voor een mix aan frisse inzichten en politieke ervaring. Twee van de woordvoerders, Van Eijk-Nagel (VVD) en Idsinga (NSC), zijn van huis uit fiscalist.

Controversieel

Totdat er een nieuw kabinet is, kan de Tweede Kamer onderwerpen al dan niet controversieel verklaren. Praktisch betekent dit dat de commissies in de Tweede Kamer in elke procedurevergadering kunnen besluiten om de behandeling van een bepaald onderwerp op die grond te pauzeren. Afgelopen procedurevergadering werden er geen nieuwe onderwerpen controversieel verklaard. De Minister van Financiën werd wel gevraagd om de Kamer per brief te informeren over de aanpassingen in de Wet plan van aanpak witwassen, waarmee de eerder geuite bezwaren ten aanzien van dit wetsvoorstel mogelijk worden weggenomen. Op basis van deze brief zal de Kamer besluiten of het wetsvoorstel behandeld kan worden.

Van der Lee (GL-PvdA) verzocht de commissie om het onderwerp ‘betalen naar gebruik’, niet langer controversieel te verklaren. Daarvoor gaf hij twee argumenten: allereerst speelt dit onderwerp al geruime tijd en zou het kabinet in zijn ogen verder moeten met de inhoudelijke voorbereiding. Daarnaast is er afgelopen oktober een parlementaire verkenning naar ‘betalen naar gebruik’ afgerond, met verschillende inhoudelijke aanbevelingen. Het verzoek kon echter niet op een meerderheid rekenen. De PVV, VVD, NSC, BBB en CDA gaven aan dat het onderwerp – wat hun betreft – controversieel blijft. Dit betekent dat het betalen naar gebruik in de motorrijtuigenbelastingen voorlopig nog op de formatietafel blijft liggen.

Parlementaire agenda

In het voorjaar zullen de fiscale woordvoerders tijdens verschillende commissiedebatten verder spreken over de diverse actuele onderwerpen. Daarbij staan de ontwikkelingen rondom Pijler 1 en de ontwikkelingen rondom de grenswerkersproblematiek op de agenda voor het aankomende debat over de internationale fiscaliteit. In het daaropvolgende debat over de nationale fiscaliteit zullen het doenvermogen en de knelpunten bij de IB-aangifte en het rapport van het International Bureau of Fiscal Documentation over de fiscale geheimhoudingsplicht op de agenda staan. In het nog te plannen commissiedebat Belastingdienst zal het eerste deel van het onderzoeksrapport van de Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane over informatieverstrekking door de Belastingdienst aan de rechter op de agenda staan.

Tot slot werd er in de procedurevergadering ook aandacht gevraagd voor de budgettaire effecten van de aangenomen moties en gedane toezeggingen bij de behandeling van het Belastingplan in de Eerste Kamer. Van Dijck (PVV) is benieuwd naar de gevolgen van de moties, waarmee het kabinet werd gevraagd met alternatieve dekkingsvoorstellen te komen voor de wijzigingen die de Tweede Kamer doorvoerde op het Belastingplan. Van der Lee (GL-PvdA) wil weten wat de budgettaire effecten zijn van het wegstemmen van de Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit. Het kabinet zal deze vragen per brief beantwoorden.

Informatiesoort: Parlementair

Rubriek: Belastingrecht algemeen

9

Gerelateerde artikelen