Op donderdag 14 april verschijnt nummer 7426. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. J. de Blieck - Het Weekblad als platform voor fiscale kennis en reflectie
  • Mr. T.M. Vergouwen en prof. mr. F.P.G. Pötgens - De status van het OESO-Commentaar volgens de jurisprudentie van de Hoge Raad (deel 1)
    In deze bijdrage in twee delen wordt door de auteurs de jurisprudentie van de Hoge Raad geanalyseerd en gecategoriseerd over de status van eerder en later Commentaar op het OESO-Modelverdrag voor de interpretatie van belastingverdragen. Vastgesteld wordt dat er een vrij duidelijke lijn is te onderkennen hoe in dezen omgegaan moet worden met anterieur OESO-Commentaar. Voor posterieur OESO-Commentaar is dit in mindere mate het geval. Met het oog op de rechtseenheid en -ontwikkeling worden aanbevelingen gedaan om meer consistentie en eenduidigheid aan te brengen in het gebruik van het OESO-Commentaar. Verder wordt het beleid in de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2020 onderschreven dat in het protocol bij belastingverdragen wordt gestipuleerd hoe de verdragsluitende staten met het anterieure en posterieure OESO-Commentaar wensen om te gaan en wordt een aantal aanbevelingen gedaan ter verdere verbetering.
  • Mr. J. Versluis - De voordeelgerechtigde in de Wet bronbelasting 2021
    De voordeelgerechtigde is volgens de Wet BB een lichaam dat gerechtigd is tot de voordelen van rente of royalty’s. In deze bijdrage wordt het begrip voordeelgerechtigde geanalyseerd, mede in het licht van de jurisprudentie van de Hoge Raad over de opbrengstgerechtigde in de Wet DB. Daarnaast wordt besproken welke entiteit als voordeelgerechtigde kwalificeert in de situatie waarbij een derde een geldlening verstrekt onder een (al dan niet fatale) garantie van een gelieerde groepsmaatschappij.
  • Rubriek Parlementair

Binnenkort in het Weekblad

Good Practices Fiscale Beheersing: de Belastingdienst en het goede voorbeeld

Het horizontale toezicht kennen we inmiddels al een tijdje, maar één belangrijke vraag bleef tot nu toe onbeantwoord: hoe beoordeelt de Belastingdienst de kwaliteit van de fiscale beheersingsmaatregelen die belastingplichtigen treffen? Wanneer voldoet een tax control framework aan de eisen, wat maakt een organisatie voldoende in control? De onlangs verschenen Good Practices Fiscale Beheersing geven volgens mr. drs. R. Hein een eerste antwoord op deze belangrijke praktijkvragen. Het document biedt (expliciete) handreikingen, maar geeft ook inzicht in enkele (impliciete) veronderstellingen en verwachtingen van de fiscus.

Verschillende waarderings- en winstbepalingsstelsels en bestendige gedragslijn

Goed koopmansgebruik biedt ondernemers enige vrijheid bij de jaarwinstbepaling. Maar hoe ver reikt die vrijheid en waar roept de bestendige gedragslijn een barrière op bij de keuze voor verschillende winstbepalingsstelsels? Mag een ondernemer voor het ene bedrijfsmiddel een ander waarderingsstelsel toepassen dan voor een ander bedrijfsmiddel? In deze bijdrage volgt een verkenning door mr. dr. C. Bruijsten.

Producten: WFR-signaleringen

9