Op 31 januari 2024 is aflevering 7512 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Dr. J.H.M. Arts - De vennootschapsbelastingplicht van lichamen
    Door de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen zijn open commanditaire vennootschappen en andere vennootschappen met een in aandelen verdeeld kapitaal vanaf 2025 niet langer vennootschapsbelastingplichtig. De vennootschapsbelastingplicht van lichamen wordt daardoor in principe beperkt tot rechtspersonen. De belastingplicht van buitenlandse rechtsvormen wordt vanaf 2025 vastgesteld door middel van de rechtsvormvergelijkingsmethode. In deze bijdrage wordt voorgesteld om voor de vennootschapsbelastingplicht van lichamen vanaf 2025 uit te gaan van rechtspersoonlijkheid. De rechtsvormvergelijkingsmethode is dan niet nodig. Hierdoor wordt de wetgeving vereenvoudigd en de kans op hybridemismatches door kwalificatieverschillen voor de belastingplicht verminderd.
  • Mr. dr. F. Tromp - De GMINA-arresten: Winstoogmerk nu ook vereist in de btw?
    In de btw is een winstoogmerk nooit relevant geacht voor de vaststelling of sprake is van een economische activiteit. In deze bijdrage wordt onderzocht of de arresten Gmina O en Gmina L hierin verandering hebben gebracht. Verder wordt onderzocht wat de reikwijdte en impact van deze arresten is.
  • F.E. Dekker - De (fiscale) mystiek van crypto ontrafeld
    Verslag van de debatmiddag van de Vereniging voor Belastingwetenschap over fiscale en andere aspecten van crypto’s, gehouden op 7 december 2023 in Den Haag.
  • J. van der Geest - Economic Effects of Tax Avoidance and Compliance
    Op 16 januari 2024 is Jesse van der Geest gepromoveerd aan de Tilburg University met zijn proefschrift over de economische effecten van belastingontwijking en belastingnaleving.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

172