Op 30 april 2024 is nummer 7525 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. S.P.M. van den Maagdenberg - Pas het wetsvoorstel ‘direct aanpassen’ direct aan!
    Op 3 april 2024 is het ‘burgervriendelijke’ wetsvoorstel ‘direct aanpassen’ in pre-consultatie gegaan. Dat voorstel beoogt onjuistheden bij de heffing van belastingen op een laagdrempelige, niet-formele, wijze te herstellen. Hoe ziet dat “beter uitlegbaar, uitvoerbaar en doenlijk fiscaal stelsel” er in een notendop uit? Als volgt: drie jaar wederzijdse vormvrije aanpassingen van onherroepelijke belastingposities in de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelasting, een vervallen ambtshalve verminderingsmogelijkheid en een de facto naar acht jaar opgerekte navorderingsmogelijkheid! De auteur leidt het voorstel verder in en reageert op de pre-consultatie.
  • Mr. L.J. Boone - Soevereinen en autonomen in het (fiscale) recht
    Soevereine Nederlanders proberen zich te onttrekken aan alle overheidsbemoeienis en weigeren nog langer belastingen te betalen. In deze bijdrage bespreekt de auteur dit fenomeen en de impact ervan op bestuur en rechtspraak. Hoewel de auteur erkent dat de soevereinen met hun veelschrijverij vooral de ambtenarij veel werk bezorgen, deelt hij niet de zorgen dat de groep het bestuur en de rechtspraak zou kunnen ontwrichten of zelfs een gevaar vormt voor de democratische rechtsstaat.
  • Mr. R. Stam CPL - Bedrag ineens onder het vergrootglas
    Op zijn vroegst per 1 januari 2025 treedt de regeling van het ‘bedrag ineens’ in werking. In essentie is de regeling eenvoudig: bij pensioen- of lijfrente-ingang kan een deel van het opgebouwde kapitaal, maximaal 10%, in een bedrag ineens worden uitgekeerd. Echter, de consequenties van die keuze zijn voor de gemiddelde burger niet te overzien. De keuze heeft gevolgen voor alle inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen en heffingskortingen. Daar komt nog bij dat het moment van uitbetalen van invloed kan zijn op de premieheffing AOW en de bijdrageheffing Zvw. Voor de premieheffing AOW is een oplossing gezocht in de keuze voor een tweede betaalmoment. Dit heeft de regeling alleen nog maar verder gecompliceerd. In deze bijdrage gaat de auteur in op de verschillende aspecten van de regeling. Ten aanzien van de praktische knelpunten doet hij concrete voorstellen voor een beter werkende regeling.
  • Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

194