Het amendement van Kamerlid Inge Van Dijk om de uitkering bedrag ineens op basis van de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen uit te zonderen van het toetsingsinkomen voor de toeslagen (36154-12) wordt ontraden. Het amendement zorgt voor inconsistenties in het toeslagenstelsel en leidt tot een foutgevoelige en arbeidsintensieve uitvoering. Dat schrijft minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Door voor een bedrag ineens een uitzondering te maken op het toetsingsinkomen is er minder aansluiting bij het draagkrachtprincipe. In het jaar waarin een bedrag ineens wordt ontvangen, is het inkomen ook daadwerkelijk hoger. Daarom hebben mensen minder inkomensondersteuning nodig. In de jaren daarna ontvangen mensen juist hogere toeslagen, omdat het pensioeninkomen lager is door het bedrag ineens. Door met het amendement het bedrag ineens uit te zonderen van het toetsingsinkomen ontstaat een ongelijkheid.

Daarnaast bestaat voor andere extra inkomsten door bijvoorbeeld tijdelijk extra werken, onverwachte nabetalingen, een ontslagvergoeding of een hoog-laag pensioen ook geen uitzondering voor het toetsingsinkomen. Een nieuwe uitzondering voor de toeslagen vergroot tevens de complexiteit binnen het stelsel.

In de brief wordt ook nog ingegaan op de gevolgen voor de ex-partner van het opnemen van een bedrag ineens, zowel voor als na de invoering van het Wetsvoorstel Wet pensioenverdeling bij scheiding.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Editie: 2 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

360

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen