De Staatssecretaris van Financiën heeft geantwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA) over de publicatieplicht van moskeeën en kerken die de ANBI-status hebben en de transparantie van geldstromen uit onvrije landen. Tevens heeft hij geantwoord op vragen van de vaste commissie voor Financiën van 21 juni 2017 over de naleving van de publicatieplicht door ANBI's.
Volgens hem klopt het dat uit de cijfers die gepubliceerd worden naar aanleiding van de publicatieplicht van ANBI-instellingen, niet herleid kan worden of er geld ontvangen is uit onvrije landen. De wettelijke bepalingen met betrekking tot de publicatieplicht voor ANBI-instellingen bevatten geen specifieke voorschriften inzake informatie over de herkomst van ontvangsten. Het kabinet vindt echter beïnvloeding vanuit onvrije landen en organisaties via social media of door de financiering van organisaties in Nederland onwenselijk. Daarom zal de Minister voor Rechtsbescherming voor het eind van het eerste kwartaal van 2018 de Tweede Kamer een verkenning sturen over de wijze waarop geldstromen transparanter kunnen worden gemaakt.
Verder stelt hij dat controle op de ontvangsten die ANBI's krijgen niet behoort tot de controlewerkzaamheden bij de Belastingdienst omdat dit geen onderdeel is van de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de ANBI's. In een ANBI-controle worden de uitgaven van de instelling alleen getoetst op de besteding te behoeve van het algemeen nut. Er is bijgevolg geen inzicht in de buitenlandse financiering van kerkelijke ANBI's.
Ook deelt hij mee dat in de bestanden bij de Belastingdienst geen informatie aanwezig is over het aantal intrekkingen van een ANBI-status als instellingen zich in het vervolg niet aan de afspraken houden, zodat die informatie ook niet aanwezig is betreffende het aantal islamitische instellingen waarvan de ANBI-status is ingetrokken.
[Nieuwsbron][Nieuwsbron][Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën