Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat tijdens een telefoongesprek het standpunt is gewijzigd en daarmee het vertrouwen jegens de heer X is opgezegd. Hij hoeft dus geen vergoeding voor de bruikleen te vragen.
De heer X houdt indirect alle aandelen in B bv, die met twee andere ondernemers een accountants- en belastingadvieskantoor exploiteert. X stelt kunstwerken ter beschikking aan dit kantoor. Het betreft kostbare schilderijen uit de Romantiek, Haagse School, impressionisme, expressionisme en realisme. Volgens X valt dit sinds 2001 onder de TBS-regeling en is bij een boekenonderzoek goedgekeurd dat X hiervoor geen vergoeding hoeft te vragen. In geschil is voorts of X schilderijen kan afwaarderen en verkoopverliezen kan aftrekken.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat in 2013 tijdens een telefoongesprek het standpunt is gewijzigd en daarmee het vertrouwen is opgezegd. X hoeft dus geen vergoeding voor de bruikleen te vragen. De geclaimde afwaarderingsverliezen zijn niet aftrekbaar, omdat taxaties van een veilinghuis over de mogelijke waarde in het economische verkeer niets zeggen over de bedrijfswaarde. Het verkoopverlies van ruim € 20.000 voor twee schilderijen is wel aannemelijk gemaakt. De beroepen van X zijn gegrond. Het resultaat uit overige werkzaamheden van 2013 en 2014 is negatief, waarvan de helft aan zijn echtgenote wordt toegerekend.
Lees ook het thema De terbeschikkingstellingsregelingen
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 3.92
Wet inkomstenbelasting 2001 3.91
Wet inkomstenbelasting 2001 3.90
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Instantie: Rechtbank Gelderland
Editie: 13 augustus