Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën informeert de Tweede Kamer over de contouren van de fraudeaanpak door de Belastingdienst. Hij geeft daarbij aan op welke onderdelen van het toezicht bestaande waarborgen versterkt worden, welke processen worden verbeterd en hoe keuzes en resultaten inzichtelijker kunnen worden gemaakt.

Het streven van de Belastingdienst is om de kans op fouten en fraude aan de voorkant zo klein mogelijk te maken. Dienstverlening aan burgers en bedrijven door de Belastingdienst wordt hierdoor steeds belangrijker. De komende tijd worden verschillende stappen gezet om de dienstverlening verder te versterken. Daarnaast wordt meer ingezet op het herstel van fouten en op de aanpak van mogelijk misbruik in het reguliere toezicht.

Als een aangifte voor toezicht geselecteerd wordt, geeft dit enkel aan dat deze aangifte of een onderdeel onderzocht moet worden op juistheid of volledigheid. Er vindt in dat geval feitenonderzoek plaats. De werkwijze is uniform, ongeacht de reden van selectie. In het kader van bijvoorbeeld verhuld vermogen kan bijzondere kennis en ervaring nodig zijn. In dat geval wordt intensief samengewerkt om dit onderzoek uit te kunnen voeren.

Het besluit tot het instellen van een feitenonderzoek wordt meestal in overleg genomen. Dit vermindert het risico op vooringenomenheid en tunnelvisie. Daarnaast vinden op de uitvoering én het delen van bevindingen regelmatig kwaliteitsbeoordelingen plaats en is voor ondersteuning een vaktechnische infrastructuur aanwezig.

Als blijkt dat de ingediende aangifte onjuist is en dat dit de belastingplichtige wellicht kan worden verweten, vindt een schuldonderzoek plaats. Als uit het schuldonderzoek blijkt dat sprake is van een fiscaal vergrijp, kan aan de belastingplichtige een fiscale boete opgelegd worden. Het opleggen van een fiscale boete is altijd maatwerk. Als sprake is van een redelijk vermoeden van (voorwaardelijk) opzettelijk handelen wordt de inzet van het strafrecht overwogen. Het fiscale nadeel moet in dat geval in beginsel meer bedragen dan € 100.000.

Uiteindelijk komt de aanpak van fraude tot stand in de praktijk. Er zijn verbetertrajecten ingezet om ervoor te zorgen dat de fraudeaanpak wordt uitgevoerd zoals die bedoeld is. De processen rond de risicoselectie worden opnieuw getoetst. Voor de waarborgen in de selectieprocessen en selectie-instrumenten wordt een onderzoek opgestart.

Het nieuwe registratiesysteem voor signalen van fiscale risico’s en mogelijke fraude is beoordeeld door de Functionaris Gegevensbescherming. Naar verwachting kunnen binnenkomende signalen AVG conform en met waarborgen omkleed deze zomer worden verwerkt.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 22 juni

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen