Het definitieve onderzoeksrapport van PwC over de effecten van de Fraude Signaleringsvoorziening (FSV) op toeslaggerechtigden is door de Staatssecretarissen van Financiën naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierbij is tevens een bestuurlijke reactie verstrekt.

PwC concludeert dat veel van de effecten op burgers niet zozeer een gevolg zijn van de registratie in FSV op zich. De effecten zijn het gevolg van de gevolgde werkwijze door Toeslagen bij het afhandelingsproces van een dossier. Dit leidde rond het gebruik van FSV tot veel onvoorspelbaarheid. Het rapport bevestigt nogmaals het beeld van onvolkomenheden in de Informatiehuishouding bij Toeslagen.

In de reactie worden tevens de bevindingen aangeboden uit een aanvullende analyse op het onderzoek van PwC. Hierbij is de onderzochte doelgroep vergeleken met de populatie aanmeldingen voor herstel toeslagen bij de Uitvoerings- en Herstelorganisatie Toeslagen (UHT), opzet/grove schuld (O/GS) en minnelijke schuldsanering natuurlijke personen (MSNP). Hieruit blijkt dat van de 9084 door Toeslagen geregistreerde burgers in FSV 3600 burgers in beeld zijn bij UHT. UHT neemt een FSV-registratie van deze burgers mee in de beoordeling voor het recht op herstel. Voor de naar schatting 5000 burgers die niet in beeld zijn bij UHT wordt gekeken of zij op andere wijze nadelige gevolgen hebben ondervonden van de registratie in FSV.

Dit rapport is het eerste voltooide deel van een breder onderzoek door PwC. Voor een compleet beeld van de gevolgen van FSV moeten ook de onderzoeken door PwC worden afgerond naar de effecten van FSV-registraties voor Particulieren en het MKB, naar de externe FSV-gegevensdeling en naar de werking van de query’s. Deze onderzoeken zijn naar verwachting uiterlijk in januari 2022 allemaal opgeleverd.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 7 december

17

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen