Hof Amsterdam oordeelt dat het eigen verkoopcijfer niet bruikbaar is voor de WOZ-waardering, omdat deze te ver van de waardepeildatum afligt.

X is eigenaar van een woning en heeft deze op 5 mei 2017 gekocht voor € 1.546.250. De heffingsambtenaar verlaagt de WOZ na bezwaar naar € 1.407.000. X stelt in hoger beroep dat de heffingsambtenaar verplicht is het eigen verkoopcijfer terug te indexeren naar waardepeildatum 1 januari 2016. Daarnaast is het grondperceel minder waard, vanwege de vrijstelling voor waterverdedigingswerken.

Hof Amsterdam oordeelt dat het eigen verkoopcijfer niet leidend is voor de WOZ-waardering. Het eigen verkoopcijfer ligt namelijk ruim 17 maanden van de waardepeildatum af en dat is te ver. De heffingsambtenaar onderbouwt de WOZ-waarde daarom terecht door middel van referentieverkoopcijfers. Bij het bepalen van de grondwaarde trekt de heffingsambtenaar terecht eerst de kernzone af van het waterverdedigingswerk. Vervolgens past hij de grondstaffel toe. Het hoger beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Uitvoeringsregeling uitgezonderde objecten Wet waardering onroerende zaken 2

Wet waardering onroerende zaken 17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Waardering onroerende zaken

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 10 september

63

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen