Staatssecretaris De Vries van Financiën heeft de evaluatie van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) en de uitvoering en dienstverlening door Toeslagen aangeboden aan de Tweede Kamer. De conclusie is dat het toeslagenstelsel voor verreweg de meeste toeslagontvangers goed werkt.

De evaluatie richt zich op de ontwikkelingen in het toeslagenstelsel over de jaren 2016 tot en met 2020, waarbij de focus ligt op het perspectief van de burger. Daarnaast wordt in het onderzoek op verzoek van de Kamer ingegaan op: de zogenoemde 10%-regeling, een evaluatie van het partnerbegrip samengestelde gezinnen en een onderzoek naar het niet-gebruik van toeslagen.

Naast dat het toeslagenstelsel voor de meeste ontvangers goed werkt, levert het terugbetalen van de teveel ontvangen bedragen problemen op voor ongeveer 130.000 huishoudens per jaar. Ook is de conclusie dat de toeslagensystematiek voor een grote groep niet begrijpelijk is en veel van toeslaggerechtigden vraagt. In de kabinetsappreciatie wordt hier nader op ingegaan.

Het onderzoeksbureau doet ook aanbevelingen, zoals het inkomensbegrip veranderen, het partnerbegrip aanpassen en een beleidsoptie met geleidelijke vermogensgrenzen. Hier wordt ook een kabinetsappreciatie bij gegeven.

De problematiek rond de kinderopvangtoeslag die aanleiding is voor de hersteloperatie is niet specifiek onderzocht. Een wettelijke evaluatie van de hersteloperatie is voorzien in 2025.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

32

Gerelateerde artikelen