Rechtbank Zutphen oordeelt dat de kerkenvrijstelling niet van toepassing is op de op de begraafplaats aanwezige opstal, aangezien deze uitsluitend wordt gebruikt voor diensten die strekken tot herdenking en afscheid van een overledene.

Belanghebbende, de Nederlands Israëlitische Gemeenschap De Stedendriehoek, is eigenaar/gebruiker van een joodse begraafplaats met een bijbehorend in 1929 gebouwde opstal. De gemeente Apeldoorn betrekt de begraafplaats, die geen rijksmonument is, in de OZB-heffing op basis van de gecorrigeerde vervangingswaarde ad € 124.000. In geschil is of dat terecht is.

Rechtbank Zutphen oordeelt dat de kerkenvrijstelling niet van toepassing is op de opstal, aangezien deze uitsluitend wordt gebruikt voor diensten die strekken tot herdenking en afscheid van een overledene. Het maakt niet uit dat die diensten worden geleid door een rabbijn en plaatsvinden op joodse grondslag. Verder is de begraafplaats geen oorlogsbegraafplaats, ondanks de aanwezigheid van twaalf oorlogsgraven. Aangezien alle begraafplaatsen door de gemeente worden gewaardeerd op de gecorrigeerde vervangingswaarde met dezelfde m2-prijs en eventuele waardeverschillen worden verklaard door verschillen in grootte en aanwezigheid van de opstallen, is het beroep op het vertrouwensbeginsel vergeefs. Het gelijk is aan de gemeente.

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden, Waardering onroerende zaken

Instantie: Rechtbank Zutphen

0

Gerelateerde artikelen