Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de gemachtigde in het licht van de meerdere door hem geannuleerde hoorgesprekken zelf het initiatief had moeten nemen om alsnog te worden gehoord.

X doet BPM-aangifte voor een kampeerauto FIAT Ducato 35 2.3 MultiJet L3H2 en voldoet € 4634. In geschil is de naheffingsaanslag van € 2538. Rechtbank Noord-Nederland stelt de inspecteur in het gelijk. X stelt in hoger beroep dat in de bezwaarfase de hoorplicht is geschonden en dat de afschrijving moet worden bepaald aan de hand van de afschrijving van een vergelijkbare in Nederland op de openbare weg toegelaten gesloten bestelauto van hetzelfde merk en type zonder recreatieve voorzieningen.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de gemachtigde in het licht van de meerdere door hem geannuleerde hoorgesprekken zelf het initiatief had moeten nemen om alsnog te worden gehoord (vgl. HR 6 november 2020, 19/02693, V-N 2020/57.22). Gelet op de wezenlijke verschillen tussen gebruikte bestelauto’s en gebruikte kampeerauto’s verloopt de afschrijving van de auto's niet gelijk. Voor de onderhavige afschrijving moet daarom worden aangesloten bij de waardedaling zoals deze zich in het economische verkeer voordoet bij kampeerauto’s. Het beroep van X is ook voor het overige ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 7:2

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 13 september

0

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen