Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft het ex-ante onderzoek naar de effecten van een koolstofheffing aan de buitengrens van de EU (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) op Nederland aangeboden aan de Tweede Kamer.

Doel van het onderzoek is het inschatten van de effecten van een CBAM op de koolstoflekkagerisico’s bij Nederlandse bedrijfstakken. Dit met het oog op het aangekondigde, en inmiddels gepubliceerde, voorstel voor een CBAM door de Europese Commissie (EC). Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Trinomics. Trinomics heeft tevens een addendum bij het onderzoek geschreven, waarin de impact van het voorstel van de EC voor een Europese CBAM op de bevindingen uit het hoofdrapport wordt beschreven.

Uit het addendum blijkt dat de gefaseerde invoering van CBAM in de eerste jaren voor de Nederlandse kunstmestsector en basismetalenindustrie gemiddeld resulteert in een netto kostendaling ten opzichte van een situatie zonder CBAM. In latere jaren neemt het CO2-weglekrisico toe in deze sectoren.

Het kabinet gebruikt het onderzoek bij de verdere positiebepaling rondom het Commissievoorstel en informeert de Kamer op korte termijn hierover.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 13 september

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen