In het kader van het presteren in het heden zijn vier jaardoelstellingen vastgesteld. Eén van die jaardoelstellingen is het versterken van interne processen. Hiermee wil de Dienst het aantal herzieningen na de definitieve toekenning terugdringen.
Toeslagen wil bijdragen aan en anticiperen op de besluitvorming over de toekomst van het toeslagenstelsel. Doel is om wendbaar te zijn voor verschillende mogelijke keuzes. Dit is onderdeel van het strategische doel anticiperen op de toekomst.
Bij het rechtdoen aan het verleden zet Toeslagen ten eerste in op erkenning en financieel herstel bieden aan gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire. Toeslagen streeft ernaar om in 2026 alle bezwaren, van gedupeerde ouders en hun kinderen tegen de eerste toets en de Integrale Beoordeling, te hebben afgerond. De kindregeling wordt naar verwachting nagenoeg afgerond in 2025. Daarnaast starten in 2025 regelingen voor burgers die geraakt zijn door de problemen met andere toeslagen. Ook wordt verder uitvoering gegeven aan de regeling voor ex-partners, de nabestaanden van overleden kinderen van gedupeerde ouders. Het zwaartepunt bij de oplevering van dossiers wordt meer gelegd bij snelheid en eenvoud, en minder bij de uitgebreide controle op elk dossier. Bij het versnellen van de afhandeling van bezwaren wordt onder meer ingezet op het doen van een eenmalig schikkingsvoorstel van €5.000 aan ouders die erkend gedupeerd zijn en die vóór 1 juni 2024 bezwaar hebben ingediend tegen een integrale beoordeling, én op 1 september nog geen beslissing op bezwaar hebben ontvangen.
Wetsartikelen:
Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen 1
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Belastingrecht algemeen
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 30 september
Informatiesoort: VN Vandaag