Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft de Tweede Kamer de kabinetsreactie gestuurd op de 15 aanbevelingen van de Commissie doorstroomvennootschappen. Doorstroomvennootschappen worden ook wel brievenbusmaatschappijen genoemd.

Verder beschrijft de bewindsman de verhouding tussen belastingverdragen en het richtlijnvoorstel tegen misbruik van lege entiteiten (het EU-richtlijnvoorstel ‘Unshell’). Ook gaat hij in op de status van verschillende onderzoeken naar aanleiding van het rapport van de Adviescommissie belastingheffing van multinationals. Daarnaast plaatst de staatssecretaris enkele opmerkingen over het toepassingsbereik van het wetsvoorstel Implementatiewet Richtlijn openbaarmaking winstbelasting (country-by-country reporting). Tot slot gaat hij nader in op de in het commissiedebat gedane toezegging omtrent de doorgeleiding van de vragen over witwassen.

Van Rij vindt het onwenselijk dat er relatief veel doorstroom door Nederland plaatsvindt. Het belang van doorstroomvennootschappen voor de werkgelegenheid en belastingopbrengsten is beperkt, terwijl deze vennootschappen negatieve effecten hebben op de belastingopbrengsten van andere landen en daarmee op de internationale reputatie van Nederland.

Een goede maatregel in de aanpak van doorstroomvennootschappen is volgens de bewindsman de bronbelasting op renten en royalty’s naar laagbelastende landen die vanaf 2021 in werking is, en die vanaf 2024 ook voor dividenden geldt.

Het kabinet geeft aan een internationale aanpak de voorkeur boven een nationale aanpak. Het kabinet onderschrijft de noodzaak van een EU-brede aanpak om misbruik van doorstroomvennootschappen tegen te gaan. Het kabinet vindt dat unilateraal vooruitlopen op de implementatie van de EU-richtlijn geen effectieve oplossing is. Het Zweedse voorzitterschap is van plan de voortgang dan wel een akkoord over de EU-richtlijn te agenderen voor de Ecofin Raad op 16 mei 2023.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 9 februari

35

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen