Rechtbank Gelderland oordeelt dat de IB-navorderingsaanslag van de dga niet in stand kan blijven omdat de correcties in de loon- en VPB-sfeer geen stand konden houden.

Belanghebbende, de heer A, is (middellijk) aandeelhouder van een aantal bv's. Per 1 januari 2010 is één bv verkocht aan een derde. Deze stuurt later een klikbrief met stukken naar de Belastingdienst over zwart loon dat door A zou zijn uitbetaald aan diverse werknemers. Naar aanleiding van een boekenonderzoek is een IB-navorderingsaanslag, alsmede een vergrijpboete opgelegd.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de navorderingsaanslag niet in stand kan blijven omdat de correcties in de loon- (zie 14/1375) en VPB-sfeer geen stand konden houden. Het beroep van A is gegrond. A krijgt vanwege de overschrijding van de redelijke termijn een immateriële schadevergoeding van € 2.500. A claimt vergeefs vergoeding van de werkelijke proceskosten. Hij heeft er namelijk voor gekozen om geen informatie te verschaffen ten aanzien van zijn fiscale positie en die van de door hem beheerste bv's. Daarmee liet hij de inspecteur weinig andere keuze dan te handelen zoals is gehandeld.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 8:75

Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden 6

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting

Instantie: Rechtbank Gelderland

Editie: 24 april

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen