Rechtbank Haarlem oordeelt dat het kwijtschelden van de afkoopsom niet is aan te merken als een reguliere wijziging van de arbeidsovereenkomst voorafgaand aan de beëindiging van het dienstverband.

Belanghebbende (X) kent een autoleaseregeling. De eigen bijdrage van de werknemers bedraagt 25% van de normleaseprijs. Bij overschrijding van de normleaseprijs betaalt de werknemer 100% van de overschrijding. Als werknemers vrijwillig uit dienst treden – en het leasecontract beëindigen – moeten ze een afkoopsom betalen met betrekking tot de overschrijding voor de resterende looptijd van het contract. In 2004 en 2005 heeft een aantal werknemers een afkoopsom betaald. Met een aantal werknemers is afgesproken dat ze de afkoopsom niet hoefden te betalen en een aantal werknemers heeft geen afkoopsom betaald zonder dat daar afspraken over waren gemaakt. Belanghebbende heeft de afkoopsom niet op deze werknemers verhaald. De inspecteur is van mening dat de kwijtgescholden en niet-verhaalde afkoopsommen loon vormen en legt een LB-naheffingsaanslag op.

Rechtbank Haarlem oordeelt dat het kwijtschelden van de afkoopsom niet is aan te merken als een reguliere wijziging van de arbeidsovereenkomst voorafgaand aan de beëindiging van het dienstverband. Vervolgens overweegt de rechtbank dat de kwijtschelding van de vordering zich binnen de dienstbetrekking afspeelt, aangezien niet aannemelijk is dat belanghebbende de afkoopsom heeft kwijtgescholden in haar hoedanigheid van crediteur. De inspecteur heeft het bedrag aan kwijtschelding dan ook terecht tot het loon gerekend. Ten aanzien van het afzien van verhaal van de afkoopsom bij de andere werknemers stelt de rechtbank vast dat dit ook moet worden aangemerkt als een kwijtschelding. Ook deze bedragen zijn terecht tot het loon gerekend. De naheffingsaanslag is correct.

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Loonbelasting

Instantie: Rechtbank Haarlem

3

Gerelateerde artikelen