Het kost veel tijd om de adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens na het voorleggen van de gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB) te verwerken. Om de hervatting van de verwerking te bespoedigen richt de Belastingdienst een programma in, waarin het proces per type signaal wordt aangepakt.
Wanneer de verwerking van een afzonderlijk signaaltype is ingericht met voldoende waarborgen volgens de eisen van de AVG, kan deze worden hervat. Prioriteit wordt gegeven aan signalen die in het verleden relevant en bruikbaar zijn gebleken, zoals meldingen van overheidspartners. De minder prioritaire signalen komen in 2024 aan bod.
Daarnaast start in januari 2023 een steekproefsgewijs onderzoek om te bepalen wat te doen met de voorraad van naar schatting 22.400 signalen die sinds medio 2020 zijn blijven liggen. De signalen worden alleen gebruikt voor het verkrijgen van inzicht en worden niet behandeld in het toezicht. Op basis van de uitkomsten wordt besloten of en welke van de bewaarde signalen alsnog behandeld kunnen worden.
De staatssecretaris benadrukt dat het toezicht en de fraudebestrijding niet stilliggen door onder andere de werkzaamheden van de FIOD en het programma Verhuld Vermogen.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën