De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft de nota naar aanleiding van het verslag inzake het wetsvoorstel tot Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Wet belastingen op milieugrondslag ter uitvoering van de afbouw van de salderingsregeling voor kleinverbruikers aangeboden aan de Tweede Kamer.

Door de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2023 ontstaat een prikkel om zo min mogelijk van de opgewekte elektriciteit aan het net te leveren en zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken of op te slaan achter de eigen elektriciteitsmeter. Door deze toenemende prikkel wordt het verhogen van het eigen verbruik én de lokale opslag van energie steeds aantrekkelijker. Een additionele stimulans voor opslag van elektriciteit ligt vooralsnog niet voor de hand. Innovatieve manieren van energieopslag worden al gestimuleerd via het energie-innovatie instrumentarium.

De voorgestelde afbouw van de salderingsregeling gaat naar verwachting niet ten koste van draagvlak voor de energietransitie en voor het plaatsen van zonnepanelen. Door de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen, wordt overstimulering voorkomen en kan met dezelfde financiële middelen meer klimaatwinst worden geboekt. Uit een rapport van TNO van maart 2020 blijkt onder andere dat voortzetten van de huidige salderingsregeling op termijn leidt tot terugverdientijden van minder dan 5 jaar. Dat ziet de staatssecretaris als overstimulering.

De conclusie uit een rapport van SEO, dat is verschenen na de indiening van het wetsvoorstel, dat de afbouw van de salderingsregeling leidt tot negatieve gevolgen voor het draagvlak voor de energietransitie deelt de staatssecretaris niet. Op basis van het onderzoek van SEO ziet de staatssecretaris geen aanleiding om het wetsvoorstel te herzien.

Indien uit een monitoring blijkt dat de verwachtingen niet worden waargemaakt, is het aan een nieuw kabinet om te beoordelen of nader onderzoek en bijsturing nodig is om de investeringen in zonnepanelen op het gewenste niveau te houden.

Hoewel de Tweede Kamer het wetsvoorstel controversieel heeft verklaard, is ervoor gekozen de nota naar aanleiding van het verslag toe te zenden en de beantwoording niet over te laten aan een volgend kabinet.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Editie: 19 juli

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen