
De beleidsdoelen van de gebruikelijkloonregeling worden grotendeels gehaald, maar er is ruimte voor verbetering. Dat staat in het eindrapport evaluatie gebruikelijkloonregeling ‘Draagt de dga zijn steentje bij?’ van het onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek dat staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
In gesprekken met de Belastingdienst en belastingadviseurs kwam naar voren dat het exact inschatten van het gebruikelijk loon uitdagend is. Dit komt doordat de werkzaamheden van de dga niet bekend zijn, het lastig is om het verband te leggen tussen een passend loon en de omstandigheden op de arbeidsmarkt en er weinig observaties voorhanden zijn van vergelijkbare dienstbetrekkingen. Verder geven geïnterviewde dga’s en adviseurs aan dat de Belastingdienst het gebruikelijk loon achteraf niet vaak corrigeert. Ook kwam naar voren dat het handhaven van de meest vergelijkbare dienstbetrekking uitdagend is voor de Belastingdienst.
SEO Economisch Onderzoek geeft drie beleidsopties om de gebruikelijkloonregeling meer doeltreffend te maken. De volgende opties verdienen nader onderzoek volgens de onderzoekers:
-
een gerichte verhoging van het normbedrag op basis van de loonsom;
-
het ontwikkelen van een waarderingsmethode voor het gebruikelijk loon om belastingplichtigen en de Belastingdienst te ondersteunen in het komen tot een nauwkeurige invulling van het gebruikelijk loon;
-
uitbreiding van handhaving door de Belastingdienst.
Voor de zomer komt het kabinet met een reactie op het onderzoek en de voorgestelde aanpassingen.
Wetsartikelen:
Wet op de loonbelasting 1964 12a
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Rubriek: Loonbelasting
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 19 mei
Informatiesoort: VN Vandaag