Advocaat-generaal Bobek concludeert dat de door SIA doorverkochte sieraden niet zijn aan te merken als ‘gebruikte goederen'. Daarbij is onder andere van belang dat de sieraden met name met het oog op terugwinning van de edelmetalen of edelstenen worden doorverkocht.

Het Letse SIA E LATS biedt leningen aan particulieren aan. Als onderpand voor de leningen accepteert SIA sieraden die edelmetalen of edelstenen bevatten. Als het onderpand niet wordt ingelost, verkoopt SIA de sieraden door aan andere handelaren, voornamelijk met het oog op terugwinning van de edelmetalen of edelstenen. SIA past bij de doorverkoop de bijzondere btw-regeling voor gebruikte goederen toe. Volgens de Letse Belastingdienst zijn de doorverkochte goederen echter geen gebruikte goederen in de zin van de bijzondere btw-regeling voor gebruikte goederen, maar is er sprake van afval. De Letse rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Advocaat-generaal Bobek concludeert dat de door SIA doorverkochte sieraden niet zijn aan te merken als ‘gebruikte goederen'. De A-G acht daarbij van belang dat deze sieraden met name met het oog op terugwinning van de edelmetalen of edelstenen worden doorverkocht. In dit verband wijst de A-G er ook nog op dat de sieraden niet als ‘gebruikte goederen' zijn aan te merken als uit objectieve omstandigheden blijkt dat ze zonder rekening te houden met hun functionaliteit worden doorverkocht.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie (Advocaat-Generaal)

Editie: 12 april

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen