Staatssecretaris Van Rij van Financiën ziet op dit moment geen adviesrol voor de RDW bij de aanpak van knelpunten bij de handhaving van de BPM bij de import van gebruikte voertuigen (parallelimport). Dat schrijft Van Rij aan de Tweede Kamer.

Een nieuwe wijze van handhaving met een dergelijke adviesrol, tezamen met het gebruik van het normenkader is nu niet opportuun nu het gedigitaliseerde aangifteproces dat daarvoor nodig is de komende jaren nog niet kan worden gerealiseerd. Van Rij vindt het inzetten op handhaving van de BPM bij parallelimport wenselijk.

Knelpunten in de parallelimport zien met name op de vaststelling van BPM op basis van een taxatierapport. Van Rij verwacht dat de ontwikkeling van een digitaal aangifteproces op zijn vroegst pas 2027 gereed is. De Belastingdienst is voornemens om een pilot te starten waarbij belastinginspecteurs aan de voorkant fysiek beoordelen of daadwerkelijk sprake is van waardeverminderende aspecten, of dat sprake is van een zogenoemd kennelijk onjuiste aangifte.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 24 april

21

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen