Met Duitsland zijn de onderhandelingen over een wijzigingsprotocol in een vergevorderd stadium. Als de huidige voortgang zich voortzet, kan dit wijzigingsprotocol naar verwachting per 1 januari 2022 van toepassing zijn. De onderhandelingen over een nieuw belastingverdrag met België lopen al geruime tijd. Nu er in België een nieuwe regering gevormd is, kunnen de onderhandelingen weer opgepakt worden.
Bij de onderhandelingen worden tevens twee concrete knelpunten opgepakt om meer coördinatie tussen belastingheffing en premieheffing te bewerkstelligen. Er vindt een verkenning plaats of een regeling voor thuiswerkdagen in de belastingverdragen met Duitsland en België mogelijk is. Uitgangspunt daarbij is dat een beperkt aantal thuiswerkdagen geen gevolgen heeft voor de verdeling van de heffingsbevoegdheid. Ook moet de discoördinatie tussen belastingheffing en premieheffing waarmee Belgische en Nederlandse (hoog)leraren te maken krijgen, worden opgelost in een nieuw belastingverdrag met België.
Verder schrijft de staatssecretaris dat er een preventieve werking uitgaat van de aandacht voor verrekenprijzen. De toenemende vereiste transparantie als gevolg van country-by-country-reporting en de verplichting tot het jaarlijks opstellen van een groepsdossier en een lokaal dossier heeft geleid tot een grotere bewustwording bij belastingplichtigen in hoeverre de zakelijkheid van groepstransacties voldoende is onderbouwd. Belastingplichtigen worden mede door het landenrapport steeds verder gedwongen om een consistente verrekenprijssystematiek door te voeren en na te leven.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Internationaal belastingrecht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 2 december