Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur terecht gebruikelijk loon in aanmerking heeft genomen. X heeft werkzaamheden voor A bv verricht en maakt niet aannemelijk dat het in aanmerking te nemen gebruikelijk loon lager is dan de geldende normbedragen.

Belanghebbende, X, verricht werkzaamheden voor A bv, waarvan zij (indirect) de helft van de aandelen houdt. Naar aanleiding van een boekenonderzoek stelt de inspecteur dat rekening moet worden gehouden met een gebruikelijk loon en dat de betalingen die in rekening-courant zijn geboekt als een uitdeling zijn aan te merken.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur terecht gebruikelijk loon in aanmerking heeft genomen. X heeft werkzaamheden voor A bv verricht en maakt niet aannemelijk dat het in aanmerking te nemen gebruikelijk loon lager is dan de geldende normbedragen. Het standpunt van X dat er geen financiële ruimte bestaat om uit te gaan van een gebruikelijk loon ter hoogte van de normbedragen, wordt verworpen. Het ondernemingsresultaat ná toepassing van een aftrek voor het gebruikelijk loon is namelijk positief dan wel slechts in geringe mate negatief. Ook maakt de inspecteur aannemelijk dat sprake is van winstuitdelingen. De door A bv verrichte betalingen betreffen namelijk privé-uitgaven van X. Daarbij is verder van belang dat X en haar partner niet over een vermogen van enige omvang beschikken, zodat van aanvang af al geen reële mogelijkheid bestond om de in rekening-courant opgenomen bedragen aan A bv terug te betalen. De gelden moeten dus al op het moment van hun verstrekking worden aangemerkt als een onttrekking. Het gelijk is aan de inspecteur.

Lees ook het thema Gebruikelijk loon.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 12a

Wet inkomstenbelasting 2001 4.12

Wet inkomstenbelasting 2001 3.80

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Editie: 10 juli

120

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen