Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat geen sprake is van avas aangezien uit een brief van de heer A blijkt hij de stoelen en de achterbank zelf heeft geplaatst en zijn partner toestemming had de auto te gebruiken voor personenvervoer.

De heer A exploiteert een schildersbedrijf. A is sinds september 2007 houder van een merk Volkswagen, type Multivan. Bij een controle in januari 2008 wordt geconstateerd dat de auto door de plaatsing van extra stoelen en een achterbank niet voldoet aan de technische kenmerken van een bestelauto. In geschil is of bij de naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting terecht een verzuimboete is opgelegd. Rechtbank Haarlem oordeelt dat de boete moet vervallen wegens afwezigheid van alle schuld. De inspecteur heeft namelijk niet weersproken dat de partner en schoonvader tijdens de afwezigheid van A zonder zijn toestemming de stoelen en de bank in de auto hebben gemonteerd. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof Amsterdam oordeelt dat geen sprake is van avas aangezien uit een brief van A blijkt hij de stoelen en de bank zelf heeft geplaatst en zijn partner toestemming had de auto te gebruiken voor personenvervoer. De verklaring van A dat hij met " ik" in de brief zijn hele familie bedoelt, is niet geloofwaardig. De boete dient dus in overeenstemming met het nadere standpunt van de inspecteur te worden gematigd tot 34%. Na deze matiging wordt de boete passend en geboden geacht. Het beroep van de inspecteur is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Belastingheffing van motorrijtuigen

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 13 februari

1

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen