Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de gemeente Middelburg het bedrijfsgedeelte los van het woongedeelte bij X mag betrekken in de rioolheffing (eigenarendeel).

Belanghebbende, X, is eigenaar van een woon- en bedrijfspand in de gemeente Middelburg. Het pand is kadastraal en juridisch niet gesplitst, maar feitelijk heeft er wel een splitsing plaatsgevonden op basis van de gebruikersrechten. X is gebruiker van het woongedeelte, het bedrijfsgedeelte verhuurt hij aan een derde. In geschil is de aanslag rioolheffing die de gemeente aan X heeft opgelegd voor het bedrijfsgedeelte. De Verordening rioolheffing sluit voor wat betreft de belastingplicht van rioolheffing aan bij art. 16 Wet WOZ.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de gemeente Middelburg het bedrijfsgedeelte los van het woongedeelte bij X mag betrekken in de rioolheffing (eigenarendeel). De gemeente heeft de woning als zelfstandig te gebruiken gedeelte terecht afgezonderd van het bedrijfsgedeelte. Na deze afzondering is het resterende deel van het woonbedrijfspand (te weten het bedrijfsgedeelte) echter nog steeds een gebouwd eigendom die in de rioolheffing kan worden betrokken. De Wet WOZ stelt immers geen bijzondere eisen aan een gebouwd eigendom als bedoeld in art. 16, aanhef en onderdeel a, van de Wet WOZ. De heffingsambtenaar heeft aan X terecht een aanslag opgelegd voor het bedrijfsgedeelte.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 228a

Wet waardering onroerende zaken 16

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden, Waardering onroerende zaken

Instantie: Hof 's-Hertogenbosch

Editie: 6 januari

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen