Belanghebbende, de heer X, is van juni 2005 tot maart 2010 middellijk bestuurder van de A bv. Om onverklaarbare redenen is pas in september/oktober 2009 een LB-nummer aan A bv toegekend. In haar jaarrekeningen over 2007, 2008 en 2009 heeft A bv per ultimo steeds een passiefpost opgenomen voor de verschuldigde, nog niet afgedragen loonheffing. In september/oktober 2009 zijn de maandaangiften loonheffing over eerdere tijdvakken in één keer (alsnog) ingediend. Vervolgens zijn naheffingsaanslagen opgelegd conform de aangiften. In september 2010 zijn de aandelen A bv aan een derde verkocht. A bv gaat in 2011 failliet. In geschil is of X terecht aansprakelijk is gesteld voor een totaalbedrag van € 34.512. Rechtbank Haarlem vermindert de aansprakelijkstelling tot € 3.606. De ontvanger gaat in hoger beroep. Hof Amsterdam oordeelt dat de betalingsonmacht van A bv reeds in de afdrachtfase gemeld had moeten worden. De nageheven loonheffing was namelijk gelijk aan wat conform de aangiften afgedragen had moeten worden. X stelt dus ten onrechte dat de betalingsonmacht alsnog rechtsgeldig kon worden gemeld in de naheffingsfase. Het maakt ook niet uit dat pas zeer laat een LB-nummer aan A bv is toegekend. De vertraagde toekenning neemt namelijk hoogstens de verplichting tot het tijdig doen van aangifte weg, maar niet de verplichting tot tijdige afdracht. Het feit dat de inspecteur mogelijk heeft verzocht om met betaling van de loonheffing te wachten totdat (de) naheffingsaanslag(en) zou(den) zijn opgelegd, is weliswaar verwarrend, maar dat staat geheel los van de meldingsplicht. X is terecht aansprakelijk gesteld en kan dus niet worden toegelaten tot weerlegging van het vermoeden van kennelijk onbehoorlijk bestuur. X is ook aansprakelijk voor de betaalverzuimboetes, doch niet voor de invorderingsrente. Het beroep van de inspecteur is gegrond. Het incidentele hoger beroep van X is gegrond voor wat betreft de invorderingsrente.
Gerelateerde artikelen
Belgische BTW-regeling bij BTW-fraude niet in strijd met EU-recht
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat het niet in strijd met het EU-recht is dat België Van Eetvelde, in verband met haar betrokkenheid bij BTW-fraude, hoofdelijk aansprakelijk stelt voor de door een onbekende derde verschuldigde BTW.
Kabinet neemt maatregelen tegen hoge terugvorderingen toeslagen
Het kabinet neemt een aantal maatregelen die moeten voorkomen dat mensen achteraf forse bedragen aan te veel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen. Zo gaat Dienst Toeslagen vanaf volgend jaar uit van een grotere jaarlijkse inkomensstijging. Dat zal het risico op hoge terugvorderingen verminderen, aldus staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën).
Proefschrift: voorrang bank en fiscus bij bankroet is achterhaald
Het hoeft helemaal niet vanzelfsprekend te zijn dat banken en de Belastingdienst voorrang hebben als schuldeiser bij een faillissement. Dat stelt universitair docent Ruben van Uden in zijn promotieonderzoek bij de Universiteit Leiden. Hij pleit in zijn proefschrift dan ook voor afschaffing van het bodemrecht en bodemvoorrecht en rangverlaging van het algemene fiscale voorrecht.
Bezwaar, bezwaar, bezwaar
Het Kerst-arrest1 en de juni-arresten2, in combinatie met de nasleep van het besluit om niet-bezwaarmakers geen rechtsherstel te bieden (Kamerstukken II 2022/23, 32140, nr. 137), hebben de fiscale praktijk ertoe gebracht om tegen elke fiscale beschikking met een ‘gevoelde onevenredigheid’ bezwaar te maken. Op (zakelijke) social media regent het dan ook berichten met slogans als ‘bezwaar, bezwaar, bezwaar’.
Nederlandse bestuurdersaansprakelijkheidsregeling voor BTW-schulden niet in strijd met EU-recht
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Nederlandse bestuurdersaansprakelijkheidsregeling voor BTW-schulden niet in strijd is met het EU-recht. De bestuurder moet dan, om aan zijn hoofdelijke aansprakelijkheid voor de betaling van deze schuld te ontkomen, bewijzen dat de niet‑nakoming van de meldingsplicht niet aan hem is te wijten.
Ondernemersvereniging ziet faillissementen voorlopig nog stijgen
Na de recente faillissementsgolf verwacht Erik Ziengs, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL), dat de komende tijd nog veel meer detailhandelsbedrijven en horecazaken verdwijnen. "Het gaat achter elkaar door. Het verontrust mij enorm. Iedere keer verdwijnen er beeldbepalende winkels en vaak worden die vierkante meters niet meer opgevuld", zegt Ziengs.
ACM grijpt in bij twee commerciële schuldhulpaanbieders
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opgetreden tegen twee onlineaanbieders van schuldhulp. Volgens de toezichthouder maakten de websites Schuldhulpverlening-Nederland.nl en schuldsanering.help niet duidelijk genoeg dat zij een betaalde dienst aanboden, waardoor consumenten konden denken dat het een gratis dienst van de gemeente was. Deze indruk werd versterkt doordat de websites gebruikmaakten van plaatsnamen en schuldhulpinformatie van gemeentes.
Versoepelingsmaatregelen om capaciteitstekort in invorderingsproces aan te pakken
11.500 bezwaarschriften tegen invorderingskosten, waarvan circa 1.500 betrekking hebben op Toeslagen, worden generiek gehonoreerd. Dit betekent dat invorderingskosten in deze gevallen worden teruggedraaid en eventuele proceskosten worden vergoed. De oorspronkelijke vordering blijft wel bestaan en wordt geïnd. Dit is één van de twee eenmalige maatregelen om het capaciteitstekort in het invordering- en bezwaarproces aan te pakken. Dit schrijft staatssecretaris Idsinga van Financiën in een voortgangsbrief over moties en toezeggingen.