Door deze nota van wijziging wordt voor de facturering en inning uitgegaan van de jaarlijkse leveringskosten aan de hand van saldering over het hele jaar. Hiermee wordt verduidelijkt dat salderen alleen jaarlijks plaatsvindt. Art. 31c lid 4 Elektriciteitswet 1998 bevat een grondslag om bij of krachtens algemene maatregel van bestuur regels te kunnen stellen over de hoogte en de berekening van de redelijke vergoeding. Hier wordt aan toegevoegd dat die regels ook betrekking kunnen hebben op de berekening van de leveringskosten. Verder is toegevoegd dat als de overeenkomst tussen leverancier en kleinverbruiker voor afloop van het jaar wordt beëindigd, de berekening van de leveringskosten slechts plaatsvindt over het deel van het jaar waar de overeenkomst betrekking op heeft.
Gerelateerde artikelen
Afbouw fossiele subsidies verdeelt de Tweede Kamer
De Tweede Kamer is verdeeld over de wijze waarop het kabinet omgaat met “fossiele subsidies”.
Tijdens een commissiedebat over fiscale en financiële voordelen voor fossiele bedrijven riepen de woordvoerders vanuit de oppositiepartijen én coalitiepartij NSC het kabinet op om ambitieuzer te zijn en meer te doen om deze “fossiele subsidies” af te bouwen.
Kabinet besluit in voorjaar 2025 over alternatief klimaatbeleid
Het klimaatdoel van 55% emissiereductie in 2030 – ten opzichte van 1990 – wordt niet gehaald. Het kabinet besluit daarom in het voorjaar over alternatief beleid. Dit schrijft Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei aan de Kamer, mede namens de staatssecretaris van Financiën.
Aangenomen amendementen wetsvoorstel beëindiging salderingsregeling uitvoerbaar en handhaafbaar
De door de Tweede Kamer aangenomen amendementen met betrekking tot het wetsvoorstel voor de beëindiging van de salderingsregeling zijn uitvoerbaar en handhaafbaar. Dit stelt Minister Hermans van Klimaat en Groene Groei op grond van haar contact met de ACM.
Positie consumenten verbeterd bij afschaffingsalderingsregeling
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van het kabinet om de salderingsregeling per 2027 in één keer af te schaffen. Het wetsvoorstel werd daarbij door de Kamerleden op een aantal punten gewijzigd om consumenten beter te beschermen tegen energieleveranciers.
Vrijstelling energiebelasting en ODE voor producent keramische tegels
De Hoge Raad oordeelt dat het aardgas verbruikt bij het sproeidrogen van grondstoffen bij de productie van keramische tegels op grond van het arrest Omya (HvJ EU 18 april 2024, ECLI:EU:C:2024:335, V-N 2024/22.16) vrijgesteld is van energiebelasting.
Brancheorganisatie: fiscale maatregelen om gerecycled plastic concurrerend te maken
Fiscale en economische maatregelen moeten dringend op de schop, op zowel Europees als op nationaal niveau, om de productie van herbruikbaar plastic concurrerend te maken, aldus brancheorganisatie Plastics Europe. Ook is dringend behoefte aan eenduidig Europees beleid om te waarborgen dat de import van plastic aan dezelfde EU-normen voldoet.
Denemarken komt als eerste land met belasting op uitstoot vee
Denemarken wil als eerste land ter wereld de uitstoot van broeikasgassen door vee gaan belasten. De regeringspartijen zijn het daarover eens geworden, maakte klimaatminister Aagaard bekend. De belasting moet vanaf 2030 ingaan en bijdragen aan verduurzaming van de Deense landbouw.
Tweede Kamer akkoord met pakket Belastingplan 2025
De Tweede Kamer heeft op 14 november 2024 ingestemd met de wetsvoorstellen van het pakket Belastingplan 2025 (zie V-N 2024/43).