Door nieuwe Amerikaanse regels voor zogenoemde ‘sponsored entities’ onder de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), was het nodig met de Verenigde Staten (VS) een nieuwe annex II van de IGA te sluiten.

Hierin is opgenomen dat bepaalde entiteiten beschouwd worden als ‘non reporting Netherlands financial institutions’ en daarmee geacht worden compliant te zijn aan sectie 1.471 van de International Revenue Code van de VS. Deze nieuwe annex heeft terugwerkende kracht tot 25 maart 2019.

Voor 25 maart 2019 was het zo dat een sponsored entity compliant was als de sponsoring entity alle FATCA-registraties voldeed, zonder dat de sponsored entity daarvoor zelf actie moest ondernemen en moest worden geregistreerd bij de IRS. Met de wijziging van de regelgeving van de VS was dat niet langer het geval. Sponsored entities moeten volgens nieuw recht van de VS alsnog (direct of via hun sponsoring entity) ‘certifications’ afgeven en dus worden geregistreerd bij de IRS. Omdat Nederland in Annex II van de IGA de sponsored entities niet had aangemerkt als ‘non reporting FI’s’ ontstond er een probleem voor de ruim 1.700 sponsored entities en de ruim 130 sponsoring entities in Nederland.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 20 augustus

22

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen