Hof Den Haag oordeelt dat een waardebepaling alleen op basis van de eigen koopsom niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk omdat de aangevoerde klachten geen behandeling in cassatie rechtvaardigen (art. 80a Wet RO).

Belanghebbende, X, heeft in april 2016 zijn woning gekocht voor € 275.000. De WOZ-waarde 2017 is vastgesteld op € 271.000, met als waardepeildatum 1 januari 2016.

Hof Den Haag (V-N Vandaag 2019/214) oordeelt dat een waardebepaling alleen op basis van de eigen koopsom niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. X stelt dat zijn woning uitsluitend op de eigen koopsom is gebaseerd, terwijl de waarden van alle andere in de zelfde buurt gelegen, maar niet recentelijk verkochte woningen uitsluitend modelmatig zijn bepaald. Indien de waarde van de woning ook uitsluitend modelmatig was bepaald, had de waarde volgens X fors lager – en meer op het niveau van de buurwoningen – gelegen. Het hof verwerpt het beroep van X op het gelijkheidsbeginsel omdat niet is gebleken dat de modelmatige waardebepaling leidt tot bevoordeling van een groep woningeigenaren boven andere woningeigenaren. Als er al sprake is van begunstiging van een groep woningeigenaren, dan is niet aannemelijk dat de heffingsambtenaar zich hiervan bewust is geweest. Het hoger beroep van X is ongegrond.

De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk omdat de aangevoerde klachten geen behandeling in cassatie rechtvaardigen (art. 80a Wet RO).

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet waardering onroerende zaken 17

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Waardering onroerende zaken

Instantie: Hoge Raad

Editie: 22 oktober

13

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen