Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verzwegen omzet aan X als middellijk (meerderheids)aandeelhouder ten goede is gekomen. Als feitelijk leidinggevende moet hij zich namelijk bewust zijn geweest van de bevoordeling, zodat sprake is van een uitdeling.

X is via zijn holding en een stichting actief betrokken bij de exploitatie van een groot horecabedrijf. Alleen X en zijn vriendin zijn gemachtigd om in het betreffende kassa-systeem mutaties door te voeren. Bij een boekenonderzoek blijkt uit de gegevens van het gecertificeerde systeem dat op jaarbasis ruim € 1,5 miljoen omzet verdwijnt. In geschil is de IB-navordering bij X en of terecht een 50% vergrijpboete is opgelegd.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de verzwegen omzet aan X als middellijk (meerderheids)aandeelhouder ten goede is gekomen. Als feitelijk leidinggevende moet hij zich namelijk bewust zijn geweest van de bevoordeling, zodat sprake is van een uitdeling. X heeft voor de betreffende jaren niet de vereiste IB-aangifte gedaan, zodat het bewijs wordt omgekeerd. De andere aandeelhouder is niet betrokken bij de exploitatie van het bedrijf, zodat de uitdeling terecht geheel aan X is toegerekend. De boete is ook passend en geboden. De beroepen van X zijn ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Den Haag

Editie: 22 december

11

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen