Woensdag 10 april 2024 heeft de FIOD een 57-jarige man uit de regio Zuid-Kennemerland aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping en witwassen. In het onderzoek zijn naast de 57-jarige man nog zes personen als verdachten aangemerkt wegens betrokkenheid bij de omkoping en/of het witwassen.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na meldingen van de Rabobank bij de FIU, de Financial Intelligence Unit-Nederland. De 57-jarige man is vermoedelijk als (voormalig) bestuurder van de Nederlandse tak van een internationaal bedrijf onderdeel van een omvangrijke omkopingsconstructie van circa € 27 miljoen euro aan (internationale) geldstromen sinds 2015. Via zijn privé-entiteiten ontving hij de omkopingsbetalingen vermoedelijk in ruil voor het garanderen van opdrachten voor een Nederlandse onderneming die werkzaamheden verrichtte voor het bedrijf waar de 57-jarige man werkzaam was. Deze betalingen zijn vermoedelijk (deels) witgewassen door verdachte en zijn familieleden. Een deel van de omkopingsbetalingen ging ook naar een buitenlandse bestuurder.

Twee woningen in de regio Zuid-Kennemerland en Utrecht en een woning en twee bedrijfspanden in de gemeente Haarlemmermeer zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, digitale gegevensdragers, drie auto’s (Ferrari, Range Rover en Mini Cooper), € 30.000 aan contant geld en verschillende dure horloges (Rolex). Ook is beslag gelegd op vermogensbestanddelen van de verdachten, waaronder onroerend goed in Nederland en Zwitserland, en een bankrekening in Zwitserland. Meer aanhoudingen in het onderzoek worden niet uitgesloten.


Het onderzoek, onder leiding van het Functioneel Parket, gaat onverkort verder.

 

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

354

Gerelateerde artikelen