Voor burgers en bedrijven komen er volgend jaar belastingverlagingen van in totaal 5 miljard euro. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in met het plan van de regering. Daarmee is na maanden discussie de laatste horde genomen.

Het kabinet van VVD en PvdA zag zich gedwongen steun te zoeken bij de oppositie, omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. CDA en D66 besloten bij de lastenverlichting mee te doen. Veel huishoudens gaan er honderden euro's per maand op vooruit.

De regering moest alles uit de kast halen om het Belastingplan voor 2016 door het parlement te loodsen. Vooral D66 bleef lang dwarsliggen. Maar in ruil voor enkele aanpassingen en andere tegemoetkomingen kon de partij zich uiteindelijk achter het plan scharen.

Het belangrijkste is dat de lastenverlaging er doorheen komt, benadrukte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) de afgelopen tijd. Volgens hem helpen de lagere lasten het economisch herstel. Ook moet het plan leiden tot 35.000 nieuwe banen.

Tegenstanders in de Eerste Kamer vrezen dat vooral werknemers gaan profiteren en de tweedeling met niet-werkenden wordt vergroot. Ook zou de kloof groeien tussen huishoudens met een kostwinner en die van tweeverdieners.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2015

0

Gerelateerde artikelen