De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening oordeelt dat de ING-bank het vooruitbetalen van hypotheekrente mag weigeren.

Een klant stelt zich op het standpunt dat de ING-bank het vooruitbetalen van hypotheekrente ten onrechte weigert en vordert het misgelopen netto belastingvoordeel. De Geschillencommissie oordeelt dat vaststaat dat partijen zijn overeengekomen dat de hypotheekrente maandelijks achteraf dient te worden betaald. De klant heeft geen argumenten naar voren gebracht waaruit volgt dat het naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is dat de ING-bank het vooruitbetalen van hypotheekrente weigert. De Commissie wijst de vordering van de klant af.

Het is mogelijk tot maximaal zes maanden rente vooruit te betalen en als aftrekpost op te voeren. Dit kan voordelig zijn, omdat de maximale renteaftrek wordt afgebouwd. Ook hoeft er geen vermogensrendementsheffing te worden betaald over dat bedrag.

Het is bekend dat geldverstrekkers slecht meewerken aan vooruitbetaling van hypotheekrente. Slechts vijf van de zestien grootste geldverstrekkers, die samen nog geen 20 procent van de markt bedienen, bieden deze fiscale constructie aan.

Bron: Kifid

Rubriek: Inkomstenbelasting

Informatiesoort: Nieuws

  295
Gerelateerde artikelen