Beroepen als belastingadviseur, makelaar en secretaresse lopen het grootste risico om te worden overgenomen door robots.
Creatieve en sociale beroepen (zoals pedagogisch medewerker, verpleegkundige of loopbaanadviseur) hebben het laagste robotiseringsrisico. Dat blijkt uit de top 10 beroepen met de meeste en minste kans op robotisering uit de beroependatabase van Jobpersonality.

Door robotisering verdwijnen 2 tot 3 miljoen banen

Uit eerder onderzoek door Deloitte bleek al dat de komende 20 jaar 2 tot 3 miljoen banen in Nederland dreigen te verdwijnen als gevolg van robotisering en informatisering.
 
De Universiteit van Oxford deed onderzoek naar beroepenprofielen en de kans op robotisering in de toekomst. Jobpersonality heeft deze kans op robotisering toegevoegd aan haar beroependatabase met ruim 1000 veelvoorkomende Nederlandse beroepen, zodat iedereen voor zijn of haar (toekomstige) beroep kan bepalen hoe "toekomstvast" dit beroep is.

Vooral administratieve beroepen risicovol

Vooral administratieve en controlerende beroepen, zoals die van belastingadviseur of secretaresse, lopen risico op robotisering. Ook relatief laaggeschoolde arbeid en de bediening van machines worden in de toekomst bedreigd door robots.
 
De top 10 van beroepen met het grootste robotiseringsrisico (tussen haakjes):
 
 1. Belastingadviseur (99%)
 2. Telemarketeer (99%)
 3. Chauffeur bestelwagen (98%)
 4. Makelaar (97%)
 5. Brugwachter (97%)
 6. Secretaresse (96%)
 7. Tuinman (95%)
 8. Magazijnmedewerker (95%)
 9. Accountant (94%)
 10. Slager (93%)
   

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Kantoren

0

Gerelateerde artikelen