In de Nieuwsbrief worden de nieuwe regels voor het inhouden en betalen van de loonheffingen beschreven voor zover ze nu bekend zijn. Met name de gevolgen van de Wet uniformering loonbegrip krijgen veel aandacht. Vanaf 1 januari zullen de grondslagen voor het berekenen van het loon gelijk zijn voor zowel loonbelasting/volksverzekeringen, de werknemersverzekeringen als de Zorgverzekeringswet (Zvw). Buiten de uniformering blijven twee elementen. Loon uit vroegere dienstbetrekking is geen loon voor werknemersverzekeringen, maar wel voor Zvw en loonbelasting/volksverzekeringen. Daarnaast is eindheffingsloon geen loon voor werknemersverzekeringen en de Zvw. Dit kan overigens anders zijn bij een naheffingsaanslag, meldt de Nieuwsbrief.
Deze uniformering heeft praktisch de volgende zes consequenties.
- De bijtelling voor privégebruik van aan werknemers ter beschikking gestelde auto's is nu ook loon voor de werknemersverzekeringen.
- Opname van levenslooptegoed is vanaf 1 januari loon voor alle loonheffingen. Inleg is in geen enkel geval meer loon.
- Voor de meeste werknemers vervalt de bijdrage Zvw en dus ook de vergoeding die ze daarvoor kregen van hun werkgever. In plaats daarvan gaan werkgevers een werkgeversheffing betalen, een percentage over het loon voor de Zvw. Het is nog niet bekend hoe hoog dat percentage is en hoe hoog het maximumbijdrageloon wordt.
- De loonstaat wordt gewijzigd. Als u werkt met zelfgebouwde salarissoftware moet u daarin de gewijzigde loonstaat opnemen. In softwarepakketten is de gewijzigde loonstaat al verwerkt.
- De franchise voor de premie ww-Awf verdwijnt en in verband daarmee daalt het premiepercentage. Het exacte percentage is nog niet bekend.
- Vroeggepensioneerden zouden nadelige effecten ondervinden van de uniformering. Die effecten worden (deels) gecompenseerd met een speciale, tijdelijk heffingskorting in 2013, 2014 en 2015.
Verder wordt in de Nieuwsbrief ingegaan op gevolgen van de verhoging van de AOW-leeftijd - vanaf 1 januari met een maand - en op de premiekortingen voor het in dienst hebben en nemen van ouderen en van arbeidsgehandicapten. Ook geeft de Belastingdienst de nieuwe bijtellingspercentages voor privégebruik van auto's, aan de hand van (nieuwe) CO2-uitstootgrenzen.
Tot slot wordt gewezen op de verplichting om per 1 januari een pseudo-eindheffing van 75 procent in te houden op het excessieve deel van vertrekvergoedingen. Dat percentage was voorheen 30. De bedragen van het toetsloon en hoe dit excessieve deel berekend moet worden zijn echter nog niet bekend.
De Belastingdienst wijst erop dat het nieuwe Handboek Loonheffingen 2013 eind januari uitkomt. Dan is het te downloaden vanaf www.belastingdienst.nl/loonheffingen. Vanaf begin maart is het handboek ook online te raadplegen, en die versie zal actueel gehouden worden; de downloadversie niet.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting