Vanaf deze maand stuurt de Belastingdienst aankondigingsbrieven aan ondernemers en particulieren dat de dienst de invordering van belastingschulden die tijdens de coronacrisis zijn ontstaan gaat oppakken. Later dit jaar volgen betalingsherinneringen, aanmaningen en eventueel dwangbevelen. Alleen belastingplichtigen die een betalingsachterstand hebben en géén (bijzonder) uitstel van betaling, krijgen een dergelijke brief.

Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst zoveel mogelijk rekening gehouden met de bijzondere situatie van particulieren en ondernemers. Volgens de fiscus heeft de invordering van belastingschulden vanaf maart 2020 grotendeels stilgelegen. In februari 2021 en augustus 2020 zijn er echter al eerder aankondigingen gedaan dat de gebruikelijke invorderingsprocedures zouden worden opgestart voor belastingplichtigen zonder uitstel.

De planning van deze ronde is als volgt:

  • Vanaf eind september verstuurt de Belastingdienst vooraankondigingen.
  • Vanaf begin oktober betalingsherinneringen.
  • Vanaf begin november aanmaningen.
  • Vanaf begin januari 2022 dwangbevelen.

Mensen die toeslagen moeten terugbetalen en een betalingsachterstand hebben, ontvangen later bericht van de Belastingdienst. De dienst start binnenkort ook de bedrijfscontroles weer op. Tot slot is het weer mogelijk om een afspraak te maken om langs te komen bij een belastingkantoor.

Bron: Belastingdienst

Dossiers: Corona

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

  366
Gerelateerde artikelen