De Belastingdienst heeft een brief aan bpm-vergunninghouders gestuurd die gebruik kunnen maken van de tijdelijke goedkeuring van de betaling per kwartaal voor het tijdvak januari tot en met juni 2022.

Het gaat om vergunninghouders conform artikel 8 Wet bpm 1992 die de bpm per kwartaal kunnen betalen in plaats van per maand. Dit is een tijdelijke goedkeuring. De vergunninghouders moeten wel maandelijks aangifte bpm doen.

Eind vorig jaar is besloten dat deze vergunninghouders de verzamelaangifte bpm per tijdvak van 3 maanden mogen betalen. Maar de systemen van de Belastingdienst kunnen deze kwartaalaangiften pas vanaf 1 juli 2022 verwerken. Daarom mogen alle bpm-vergunninghouders de eerste twee kwartalen van 2022 de bpm per kwartaal betalen. In het kort betekent de tijdelijke goedkeuring het volgende:

  • De bpm-aangifte doet de vergunninghouder zoals gewoonlijk (na afloop van iedere maand).
  • De bpm-betaling doet de vergunninghouder uiterlijk na afloop van het betreffende kwartaal.
  • Na afloop van het kwartaal doet de vergunninghouder drie aparte betalingen met vermelding van het betalingskenmerk van de betreffende maand.
  • Betaling per kwartaal is niet verplicht. Het blijft mogelijk om per maand te betalen.

De tijdelijke goedkeuring betekent niet automatisch dat de vergunninghouder in aanmerking komt voor kwartaalaangifte vanaf 1 juli 2022. Hierover stuurt de Belastingdienst op een later tijdstip een brief.

Bron: Belastingdienst

Dossiers: Prinsjesdag 2021

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

  304
Gerelateerde artikelen