Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de Belastingdienst heeft een 'Vraag&Antwoord' over de afkoopwaarde en de afkoopkorting bij afkoop van een ingegaan partnerpensioen aangepast. De hierin opgenomen hardheidsclausule wordt niet goed begrepen. Dat blijkt uit reacties in de literatuur. Dit beleid is nu verduidelijkt.

De 'Vraag&Antwoord' gaat in op de situatie waarin een ingegaan partnerpensioen wordt afgekocht na overlijden van de dga in 2016, 2017, 2018 of 2019. Doorgaans is dan de fiscale balanswaarde van de pensioenverplichting voor de af te kopen aanspraak op partnerpensioen op de eindbalans van het boekjaar 2015 lager dan de fiscale balanswaarde van de pensioenverplichting voor de aanspraak op partnerpensioen op het moment van afkoop.

Door het overlijden van de dga na het einde van het boekjaar 2015 neemt de omvang van de fiscale balansverplichting sterk toe. Bij afkoop van het partnerpensioen zou over deze stijging geen afkoopkorting van toepassing zijn. De Wet uitfasering pensioen in eigen beheer werkt hier onbedoeld te beperkend uit. Daarom geeft deze situatie aanleiding voor een tegemoetkoming op basis van de hardheidsclausule.

Hardheidsclausulebeleid verduidelijkt

Het CAP heeft dit hardheidsclausulebeleid nu verduidelijkt in een nieuwsbericht. Met een verzoek om toepassing van de hardheidsclausule wordt toegestaan dat de fiscale balanswaarde van de verplichting voor het partnerpensioen ultimo het boekjaar 2015 wordt herrekend. De herrekening gaat uit van de fictieve situatie waarin de dga al ultimo het boekjaar 2015 was overleden. Ook in deze situatie wordt de afkoopkorting volgens de wettelijke systematiek berekend over de laagste van de twee volgende waarden:

  • De fiscale balanswaarde op het moment van afkoop van de tegenover de af te kopen pensioenaanspraak staande pensioenverplichting;
  • De herrekende fiscale balanswaarde van de pensioenverplichting voor het partnerpensioen ultimo het boekjaar 2015.

Verzoek

Het verzoek om toepassing van de hardheidsclausule kan worden gestuurd aan het Ministerie van Financiën. De adresgegevens zijn vermeld in de 'Vraag&Antwoord'.

Bij dit verzoek moeten in ieder geval de volgende berekeningen worden overgelegd:

  • de afkoopwaarde van het partnerpensioen;
  • de fiscale balanswaarde van de partnerpensioenverplichting ultimo het boekjaar 2015 zonder herrekening;
  • de fiscale balanswaarde van de partnerpensioenverplichting ultimo het boekjaar 2015 met herrekening.

Lees ook het thema De uitfasering van het pensioen in eigen beheer.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting

1

Gerelateerde artikelen