Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst heeft een nieuwe 'Vraag&Antwoord' gepubliceerd over de afkoopwaarde en de afkoopkorting bij afkoop van een ingegaan partnerpensioen. Het document gaat in op de situatie waarin een ingegaan partnerpensioen wordt afgekocht na overlijden van de dga in 2016, 2017, 2018 of 2019.

 

In deze situatie is de fiscale balanswaarde van de pensioenverplichting voor de af te kopen aanspraak op partnerpensioen op de eindbalans van het boekjaar 2015 lager dan de fiscale balanswaarde van de pensioenverplichting voor de aanspraak op partnerpensioen op het moment van afkoop.

Door het overlijden van de dga na het einde van het boekjaar 2015 neemt de omvang van de fiscale balansverplichting sterk toe. Bij afkoop van het partnerpensioen zou over deze stijging geen afkoopkorting van toepassing zijn. De Wet uitfasering pensioen in eigen beheer werkt hier onbedoeld te beperkend uit.

Hardheidsclausulebeleid

In de situatie van afkoop van een ingegaan partnerpensioen na overlijden van de dga in 2016, 2017, 2018 of 2019 kan daarom een verzoek om toepassing van het hardheidsclausulebeleid worden gedaan bij het Ministerie van Financiën. Bij dit verzoek moeten in ieder geval de volgende berekeningen worden overgelegd:

  • de afkoopwaarde van het partnerpensioen;
  • de fiscale balanswaarde van de partnerpensioenverplichting ultimo het boekjaar 2015 zonder herrekening;
  • de fiscale balanswaarde van de partnerpensioenverplichting ultimo het boekjaar 2015 met herrekening.

De herrekening gaat uit van de fictieve situatie waarin de dga al ultimo het boekjaar 2015 was overleden. Het adres waar het verzoek om toepassing van de hardheidsclausule naar toe kan worden gestuurd, is vermeld in het ‘V&A’-document.

Zie ook het thema De uitfasering van het pensioen in eigen beheer.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

7

Gerelateerde artikelen