Het hoger beroep over de vraag of maaltijdbezorgers van Deliveroo onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen, kan na een vertraging weer verder. Deliveroo had een van de raadsheren van het gerechtshof in Amsterdam in maart gewraakt. Nu heeft de rechter in kwestie besloten om zich hierin te berusten. Binnenkort wordt de zaak dus voortgezet met een iets andere samenstelling bij het hof.

Een rechter kan worden gewraakt als betrokkenen denken dat een bepaalde rechter of meerdere rechters niet onpartijdig zijn. Wat in deze zaak precies de reden was voor de wraking, kon een woordvoerder van het gerechtshof niet zeggen.

Over de positie van de bezorgers van Deliveroo wordt al langer gesteggeld. Een lagere rechter bepaalde in 2019 al dat Deliveroo onder de cao beroepsgoederenvervoer valt. Die cao moet het bedrijf dan ook met terugwerkende kracht toepassen. In februari bepaalde het gerechtshof Amsterdam in een andere zaak dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zelfstandig ondernemers zijn, maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst.

Vakbond FNV stelde na de uitspraak in die andere zaak dat maaltijdbezorgers een arbeidsovereenkomst bij Deliveroo kunnen opeisen, die met terugwerkende kracht geldt. Daardoor zouden ze bijvoorbeeld meer loon kunnen krijgen en doorbetaling bij ziekte. Volgens de vakbond zou dat per werknemer kunnen oplopen tot duizenden euro's achterstallig loon.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Loonbelasting, Premieheffing

8

Gerelateerde artikelen